این کاندیدا آدم بسیار خوبی است، اما !؟

     این روزها دوباره تنور مَباحث انتخاباتی روشن شده و هر روز در حالی بر گرمای آن افزوده می‌شود که تجارب قبلی در میزان گرمابخشی آن نقش چندانی ندارد و گویا قرار است، باردیگر تاریخ نه‌چندان خوشایند، انتخاب نادرست نمایندگان مردم و نقل گلایه‌مندی‌های پس از آن تکرار شود.

     حتماً شما هم در سنوات قبل بارها این جملات و امثال آن را شنیده‌اید، این کاندیدا آدم بسیار خوبی است، اما کسی او را نمی‌شناسد و رأی نمی‌آورد، پس من هم به او رأی نمی‌دهم، این کاندیدا خوب است، اما من نون و نمک شخص دیگری را خورده‌ام و لذا او اکنون حق به گردن ما دارد، این کاندیدا خوب است، اما فلانی فامیل است و باید هوایش را داشته باشیم، این کاندیدا خوب است، اما آن دیگری سید است یا مثلاً قهرمان ورزشی و بازیگر مشهور سینما و یا حتی خوش‌تیپ و جوان پسند است.

     این کاندیدا خوب است، اما فلان کاندیدا وعده داده که کارهای زیادی را انجام خواهد داد، جوانانمان را سر کار خواهد گذاشت و شهر و روستایمان را آباد خواهد کرد، او چنان دست و دلباز است که هرروز صدها نفر را اطعام می‌کند، هدیه می‌دهد و برایمان برنامه‌های متنوع اجرا می‌کند و از آنجا که به‌قول معروف «سیلی نقد بِه از حلوای نسیه است» پس ما به او رأی می‌دهیم.

     این کاندیدا خوب است، اما تمام عمرش درگیر کار اجرایی بوده و حرف چندانی برای گفتن در مجلس ندارد و یا بالعکس بیشتر عمرش کارهای علمی و راهبردی انجام داده و سابقه کار اجرایی چندانی ندارد و لذا نمی‌تواند در مجلس موفق باشد، فلان کاندیدا هم که چند دهه قبل نیروی هم‌سطح یا زیردست من بوده و شایسته نمایندگی نیست و در نهایت این‌که طرف (کاندیدا) خرج نمی‌کند و انتظار دارد به او رأی بدهند و به مجلس راه پیدا کند.

     اما متأسفانه طی این سال‌ها کمتر سوال می‌کنند، مگر حقوق یک نماینده مجلس چقدر است که برخی از کاندیداها، حاضر می‌شوند، این همه (گاهی چندین برابر مجموع حقوق چهارساله دریافتی از مجلس) هزینه ‌کنند، یا به عبارت بهتر، آنها چه هدفی را دنبال می‌کنند که حاضرند برای رفتن به مجلس یا حتی شوراهای اسلامی شهر و روستا و امثال آن، به هر اقدام قانونی و مشروع و بعضاً غیرقانونی و نامشروعی دست بزنند و میلیاردها تومان هزینه کنند؟ یا اصلاً نمی‌پرسیم این پول‌هایی که هزینه می‌کنند را از کجا می‌آورند؟

     مهمتر این‌که؛ کمتر کسی از میزان تَدَیُن و سلامت نفس، سلامت رفتاری، وجدان کاری، سابقه فعالیت‌های علمی و فرهنگی، فعالیت‌های اجتماعی، عملکرد قبلی و برنامه‌های آتی یا شاخصه‌های فردی دیگری مانند؛ ولایت‌مداری، خودباوری، صداقت، خلوص نیت و سایر خصوصیات روحی و رفتاری کاندیداهای محترم می‌پرسند.

     اصولاً مگر وظیفه اصلی نماینده مجلس کمک به قانونگذاری اصولی و نظارت بر حسن اجرای قوانین مصوب نیست؟ پس چگونه بسیاری از آنها وعده‌هایی می‌دهند که در حوزه اختیارتشان نیست و عمدتاً هرگز عملی هم نمی‌شود؟

     مگر نه این‌که اگر هر مقدار قوانین و مقررات با عیب و نقص کمتری تدوین و تصویب و با دقت بیشتری عملی شوند، کارها در همه بخش‌ها و موضوعات به شکل مطلوبتری انجام خواهد شد؟ و مگر نه این‌که اگر هر کس در هر موقعیتی که قرار دارد، کار خودش را به‌درستی انجام دهد، دیگر مشکل چندانی برای پیگیری باقی‌ نخواهد ماند، پس به چه علت برخی از کاندیداها به وظایف ذاتی خودشان نمی‌پردازند.

     آیا رأی دهندگان عزیز فراموش کرده‌اند که با انتخابشان در واقع سرنوشت آینده خود، فرزندان و کشورشان را، (نه چهار سالی که نماینده آنها در قانون‌گذاری‌ها مشارکت می‌کند، بلکه به واسطه پیامدهای یک قانونگذاری نامناسب و بد، تا ده‌ها سال بعد) تعیین می‌کنند؟

     آیا وقتی فریب ظاهر، اقدامات عوام‌پسندانه یا وعده‌های توخالی برخی از کاندیداها را می‌خوریم، واقعاً حق داریم و مجاز هستیم از ناهنجاری‌هایی که بعداً بروز پیدا می‌کند، گلایه‌مند باشیم و شکایت کنیم؟

     اگرچه خوردن شام و ناهار و بهره‌بردن از هدایای کسانی که معلوم نیست هزینه‌های تبلیغاتی خودشان را از کجا آورده و یا با چه هدفی در فعالیت‌های تبلیغاتی خودشان حاتم‌بخشی می‌کنند، شبهه‌ناک است و شاید خوردن و استفاده کردن از آن جایز نباشد، اما حداقل باید بدانیم که این نان و نمکِ شبهه‌ناک، دِین و مسئولیتی را بر گردن ما نمی‌گذارد و ما شرعاً و اخلاقاً وظیفه‌ای برای رأی دادن به این‌گونه افراد نداریم.

     به عبارت دیگر نه‌تنها در این‌گونه موارد وظیفه‌ای بر عهده ما نیست، بلکه حق نداریم در برابر وعده‌های توخالی و یا خدای ناخواسته در قبال دریافت یک هدیه ناچیز و یا خوردن یک یا چند وعده شام و ناهار، وجدان و عزت نفسمان را زیر پا بگذاریم و آینده خود و فرزندانمان و یا جامعه و مملکتمان را با دادن رأی به افراد فاقد شرایط، ویران و یا دچار آسیب نماییم.

احمدرضا هدایتی

کارشناس ارشد مدیریت

۳/۷/۹۸

نشانی الکترونیکی: ARH110@yahoo.com  نشانی سایت: rahtooshe.com

شما همچنین می توانید ...

٪ پاسخ

  1. صفرعلی غضنفری گفت:

    مقاله خوبی است .
    خداوند توفیق بیش از پیش عنایت فرماید.

  2. ناشناس گفت:

    سلام. مطالب درست و دقیقی را مطرح کرده اید. متشکرم.

    • احمدرضا هدایتی گفت:

      جناب آقای مهندس میرسلیم، باسلام و سپاس فراوان، ان شاءالله انتشار این موارد در فضای مجازی بتواند ناهنجاری های موجود در عرصه انتخابات را کاهش بدهد.
      ارادتمند: هدایتی

  3. منصور گفت:

    .
    بنام خدا موضوع: حل فوری مشکل اقتصادی مردم با طرح کارت هوشمند پول(پول دوم) ( عنوان چنین طرحهای فکرخلاق میخواهدطرح جهانی است وارزش میلیارددلاری دارد)
    توضیح اینکه این کارت همان، پول بی قیمت بوده که متناسب با روز، و تورم، قیمت پیدا می کند و تراز قیمت آن به صورت قیمت های سه گانه قیمت های حقوقی و قیمت های مالیاتی و قیمت های بیمه ای بوده و دارای سه نوع شارژ اولیه، شارژ معیشت و ضروریات به عنوان شارژ حد استطاعت مالی افراد و شارژ سهامی اشتغال و شارژ و در نهایت شارژ اعتبار فرهنگی ایرانیان و شرکتی.(شوک درمانی کلان اولیه اقتصادی به همراه وزارتخانه شبکه هماهنگی و خدمت مردمی در راستای دولت مردمی). به نوعی با کارت هوشمند پول(پول دوم یا پول بی قیمت)بدهی مردم، جزو دارائی سرمایه ای قرار می گیرد و ارزش پول ملی چند برابر شده و کسری بودجه ترمیم شده. باتشکر منصورمحمدی کچبی شماره تماس۹۸۹۱۱۲۵۲۱۱۴۰

    • احمدرضا هدایتی گفت:

      جناب آقای منصور سلام؛
      ضمن تشکر، مطلب شما جهت رویت مخاطبین گرامی، روی سایت قرار گرفت.
      پاینده باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *