باسمه تعالی
برادر ارجمند جناب آقای دکتر پیمان جبلی – رئیس محترم سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران:
ضمن عرض تبریک و آرزوی توفیق روزافزون برای جنابعالی در مسئولیت جدید؛ همانگونه که مستحضرید، بررسی تجربه قطبهای موفق کشاورزی جهان از جمله: کانادا، نیوزلند، آمریکا، برزیل، آرژانتین، دانمارک، فرانسه، رومانی و نیز کشورهایی نظیر چین و پاکستان نشان میدهد که برنامهها و شبکههای تلویزیونی کشاورزی نقش فوقالعادهای در حفظ، پیشرفت و ارتقاء سطح و جایگاه این بخش حیاتی (یعنی کشاورزی)، دارند.
اگرچه دلایل راه اندازی این شبکهها در کشورهای مختلف جهان متفاوت است، اما در هر حال استفاده بهینه از ظرفیت رسانه در این زمینه توانسته است، در حد شگفتآوری کشورهای مذکور را در دستیابی به اهداف موردنظر یاری و در پارهای از موارد به افزایش چند برابری محصولات کشاورزی و رشد جهشی صنایع جانبی آن در کشورهای مذکور منجر شود.
به عنوان مثال؛ در کشورهایی نظیر آمریکا که ضمن تأمین نیازهای داخلی، عمده تلاشها برای حفظ، تقویت و تداوم حضور در بازارهای جهانی صورت میپذیرد نتایج کار، مازاد تولید در برخی از محصولات استراتژیک مانند؛ گندم را در پی داشته است و در گروهی از کشورها از جمله؛ هلند، فرانسه و دانمارک علاوه بر حفظ جایگاه تجاری، تولید غذای سالم و ارگانیک و در نتیجه کاهش مسائل زیست محیطی را به ارمغان آورده است.
در کشورهایی مانند؛ چین و پاکستان هم که در گام نخست تلاش شبکههای تلویزیونی بر ارتقاء دانش و مهارتهای اولیه کشاورزان در جهت افزایش کمی تولید و در نتیجه توسعه روستایی در جهت کاهش فقر تمرکز داشته است، در گامهای بعدی قرار گرفتن تدریجی در مسیر کشاورزی تجاری با بهره گرفتن از همه ظرفیتهای موجود و کمک مضاعف شبکههای تلویزیونی، هدفگذاری شده است.
نکته مهم و مشترک در بین تمامی این شبکههای کشاورزی، تأکید بر نقش قشر و طیفی از جامعه است که در ردیف بزرگترین تولیدکنندگان کشورها و در عینحال کمتوقعترین اقشار جامعه قرار دارند و لذا طبیعتاً این گروه به هیج وجه نبایستی تحتالشعاع سایر مسائل و دغدغههای جاری مسئولین قرار بگیرند.
علاوه براین در کشوری مانند جمهوری اسلامی ایران که همواره مورد تهدید نظام سلطه قرار دارد و «اقتصاد مقاومتی» به عنوان یک راهبرد بازدارنده و قدرتآفرین در دستور کار قرار گرفته است، توسعه و پیشرفت این بخش بهعنوان مهمترین و اصلیترین تأمینکننده نیازهای اولیه و ضروری جامعه، میتواند بخش قابل توجهی از این راهبرد بزرگ را محقق سازد.
بدیهی است، پیامدهای مثبت این رویکرد، تنها به این مورد یعنی کمک به تحقق «اقتصاد مقاومتی» محدود نمیشود، بلکه میتواند آثار دیگری مانند؛ معکوس نمودن روند مهاجرت از شهر به روستا، ایجاد اشتغال فراگیر، تسریع در عمران و آبادانی روستاها و در نتیجه بهبود شرایط امنیتی، فرهنگی و اجتماعی در روستاها و به تبع آن در مجموعه کشور را نیز به همراه داشته باشد.
با این توصیف، در سال « تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها» اقداماتی مانند؛ تولید و پخش برنامه در شبکههای مستند یا ایران کالا اگرچه میتواند تا حدودی مؤثر باشد، اما قطعاً این برنامهها تحتالشعاع سایر برنامهها در حد موردانتظار دیده نخواهد شد و لذا نمیتواند پاسخگوی نیاز واقعی این بخش مولد و کارآفرین باشد.
لذا پیشنهاد میشود؛ در فرصت باقیمانده تا پایان سالجاری، مقدمات کار برای افتتاح شبکه ویژه کشاورزی (به شکل ۲۴ ساعته و دو یا حتی سه تکرار برای هر برنامه بهمنظور فراهم نمودن امکان دیدن برنامهها در زمان دلخواه و متناسب با شرایط مخاطب) تحت عناوینی مانند؛ «شبکه رویش»، «شبکه سبز» و یا «شبکه روستا» و یا تغییر کاربری یکی از شبکههای موجود و اختصاص آن به کار کاملاً حرفهای و تخصصی در این زمینه (کشاورزی)، فراهم گردد.
این شبکه میتواند با همکاری سایر دستگاههای ذیربط از جمله؛ وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نیرو، سازمان حفاظت از محیط زیست و متولیان بخش آموزشی و فرهنگی کشور و با توجه به اهمیت موضوع، حتی بدون کمک این مراکز ایجاد و از طریق تهیه، تولید و پخش انواع فیلمهای آموزشی و مستند و حتی فیلمهای سینمایی و داستانی و نیز ارائه آخرین اخبار و اطلاعات مرتبط با حوزه کشاورزی در بخشهای مختلف از جمله؛ در بخش زراعی، باغداری، دامداری، تولید و پرورش آبزیان، زنبورداری، پرورش انواع حیوانات خانگی و غیر خانگی، محصولات گلخانهای، گیاهان دارویی، آبخیزداری، مرتع داری، جنگلکاری و مراقبت از محیطزیست در ابعاد مختلف آن، زمینه را برای تحقق بخش عمدهای از راهبرد عظیم «اقتصاد مقاومتی» به معنای واقعی آن فراهم نماید.
بیشک اطلاعرسانی در زمینههای مختلف مربوط به این عرصه شامل؛ ابزار و روشهای نوین کاشت، داشت و برداشت محصولات کشاورزی، تولید محصولات ارگانیک یا تراریخته، سموم و روشهای بیولوژیک دفع آفات نباتی، تولید داروهای دام و طیور، انبارداری و یا روشهای نگهداری محصولات کشاورزی در سردخانهها و یا شیوههای حمل و نقل و توزیع این محصولات، همچنین در رابطه با صنایع تبدیلی و صنایع غذایی، صنایع بستهبندی، صنایع تولید ابزار و ماشینآلات کشاورزی و تولید تجهیزات و ترویج روشهای آبیاری نوین، میتواند کمک شایانی به رشد و پیشرفت بخش کشاورزی و افزایش درآمدهای غیرنفتی کشور نماید.
همچنین؛ معرفی مراکز و نیز متون و منابع علمی و آموزشی، معرفی مراکز خدمات درمانی دام و طیور، ارائه خدمات مشاورهای و ترویجی، معرفی تولیدکنندگان ابزار و ماشینآلات و سایر تولیدات کاربردری در بخش کشاورزی، اطلاعرسانی در مورد شرایط روز بازارهای داخلی و بینالمللی محصولات کشاورزی، انعکاس اطلاعات و اخبار صادرات و واردات محصولات کشاورزی، معرفی مزارع و کشاورزان کارآفرین و نمونه نیز میتواند، بخش دیگری از ظرفیت این شبکه را به خود اختصاص دهد.
لازم به یادآوری است، حقیر سالهاست که از طرق مختلف از جمله؛ تهیه و تدوین مقاله و انتشار آن در رسانهها، مکاتبه و نامهنگاری با دستگاههای ذیربط در سطوح مختلف، مراجعه حضوری و مذاکره با برخی از مسئولین قوه مقننه و قوه مجریه، تماس با بخشهای مختلف رسانه ملی و یادآوری ضرورت و اهمیت توجه به این نکته، موضوع را پیگری نمودهام، اما متأسفانه تاکنون نتیجه مطلوب و موردنظر عاید نشده است.
اگرچه این موضوع تاکنون مورد کملطفی مسئولین ذیربط قرار گرفته و با تأخیر فراوان همراه است، اما امید است با درایت جنابعالی، رسانه ملی در اسرع وقت ایجاد شبکههای کارآفرینی مانند؛ شبکه کشاورزی و حتی شبکه صنعت و امثال آن را در دستور کار قرار داده و در کنار سایر شبکههای موجود که عمدتاً نقش اطلاع رسانی، تفریحی و سرگرمکننده و بعضاً آموزشی را بر عهده دارند، پرچمداری اقدام عملی را بر عهده گرفته و عملاً در جهت تحقق راهبرد «اقتصاد مقاومتی» گام بردارد.
توضیح: لطفاً برای رؤیت سایر مطالب و پیشنهادات مرتبط با موضوع شبکه تلویزیونی کشاورزی و رسانه ملی، واژههای «رسانه» و «کشاورزی» را در همین سایت (رهتوشه – rahtooshe.com) جستجو بفرمایید.
احمدرضا هدایتی
کارشناس ارشد مدیریت
۱۷/۷/۱۴۰۰
نشانی الکترونیکی: ARH110@yahoo.com نشانی سایت: rahtooshe.com
سلام
آفرین
چه فکر خوبی.
ما شاء الله.
إن شاء الله حتماً پیگیری شه.
جناب آقای مهربان سلام؛
ممنون از حسن نظر شما
موفق باشید
به نظر من در این بیانیه توپ انداخته شده توی زمین صدا و سیما.
محور توسعه کشاورزی بویژه روستاست و ما برای روستاییان حداقل برای جلوگیری از مهاجرت بی رویه به شهرها چه کردیم. چرا برخی از روستاها تخلیه و خالی از سکنه شد؟
اینها مسایلی است که در وزارت جهادکشاورزی و سازمان های زیردست ان باید پاسخگو باشند و نه رسانه ملی.
البته که رسانه وظایفی دارد که نباید در زمینه چشم پوششی کرد. رسانه زمانی محور می شود که زیرساختهای اولیه کشاورزی برای توسعه وامنیت فراهمباشد. تا زمانی که این فراهم نباشد از دست رسانه بی شک کاری بر نمی اید.
درود بر شما.
آقای دکتر ذبیحی عزیز سلام؛
کاملا حق با شماست، اما در این یادداشت قصدم یادآوری ضرورت راه اندازی همین شبکه تلویزیونی بود.
قبلا چند مورد در رابطه با سایر موضوعات روستا کار کرده ام که با جستچوی واژه روستا قابل رویت است.
ارادتمند
موفق باشید